mail icon

Fenix Lofts Rotterdam

icon 2021 - 2022
image
image
image
Ingezette productgroepen:
Woningbouw

Het gebouw

In 2013 heeft Mei architects in opdracht van Heijmans een herbestemming voor de Fenixloods I ontworpen, en is een nieuw volume bovenop de loods toegevoegd. In hoofdlijnen bestaat het ontwerp uit 3 lagen: De onderste laag met de gerestaureerde loods, waarin diverse (culturele) instellingen gevestigd zijn. De tussenlaag, is een laag van ca. 6 meter hoog, die bestaat uit een enorme nieuwe stalen vakwerkconstructie, met loft woningen rondom en een binnentuin.
Daarbovenop, zijn weer verschillende lagen appartementen gerealiseerd.

image

De rol van Matemco

Door de bestaande loods, is zoals gezegd een enorme stalen vakwerkconstructie gebouwd, die de bovenste lagen draagt. Deze vakwerkconstructie, moest tijdens de bouw ondersteund worden, met enorme puntlasten die opgevangen moesten worden. Deze zijn in het systeem van Matemco opgevangen in een ruimtelijke steiger, die ook nodig was om wanden te kunnen plaatsen langs de passage in het midden van het gebouw. Matemco heeft ook meegedacht met de stalen profielen die nodig waren om de lasten van de tijdelijke constructie af te kunnen dragen naar de bestaande poeren.

Voor het maken van de tussenlaag, zijn kanaalplaten op de staalconstructie gelegd, met daarbovenop breedplaten. Matemco heeft de ondersteuning voor deze breedplaten verzorgd, en een grote uitkragende constructie ontworpen voor een veilige omloop. Puntlasten uit de ondersteuning zijn doorgegeven aan de kanaalplaatleverancier, zodat er onder de kanaalplaten geen doorstempeling nodig was. Uitdaging hier was het niet-clashen met de stalen vakwerkconstructie, en daar heeft het ontwerpen in 3D enorm bij geholpen.

Om te voorkomen dat bijvoorbeeld hamers van de steiger, dwars door het dak van het bestaande theater Walhalla zouden vallen, vroeg de opdrachtgever om een constructie over het bestaande gebouw. Het bestaande dak, is nagenoeg niet belastbaar, dus er is een verhijsbare constructie ontworpen die over het bestaande dak gehesen kon worden, op torens van Matemco. Vanwege de vaste systeemmaten, en de goede eigenschappen m.b.t. verhijsbaarheid van het Kwikform-systeem, was dit in de praktijk snel en veilig te realiseren. Deze constructie moest voorzien worden van netten en inklimbeveiligingen, en was dus (pal naast het open water van de Rijnhaven), een enorme windvanger. In de omgeving, waren nagenoeg geen verankeringsmogelijkheden, dus met behulp van 3D berekeningen is deze constructie geoptimaliseerd en zijn binnen de gestelde randvoorwaarden de verankeringen en benodigde ballast bepaald. Tot slot heeft Matemco ook met de opdrachtgever meegedacht, over fasering, hergebruik en aan- en afvoer van materiaal, vanwege de beperkte mogelijkheid tot materiaalopslag op de bouw.

Matemco heeft meegedacht over fasering, hergebruik en aan- en afvoer.

Harold van der Cruijsen
Teammanager Engineering

Vragen over jouw project?

Neem dan contact met ons op

image