mail icon

The Valley Amsterdam

icon 2021 - 2022
image
image
image
Ingezette productgroepen:
Utiliteit

Het project

Architect Winny Maas van MVRDV, heeft aan de Amsterdamse Zuidas het iconische Valley ontworpen. Dit bijzondere (en constructief complexe) gebouw, bestaat uit 3 torens, die in hoogte variëren. Maar ook de vorm van werkelijk iedere verdieping is anders. In de torens zijn 200 (huur)appartementen gerealiseerd, die in grootte variëren van 55 tot maar liefst 400 m2. De woonlagen beginnen vanaf de 8e verdieping. De begane grond t/m de 7e verdieping zijn bestemd voor kantoren, cultuur, horeca en winkels en onder de begane grond zit nog een 3-laagse parkeerkelder. Naast de bijzondere vorm, is opvallend aan het gebouw het vele groen in/op/aan het gebouw, en de enorme binnentuin met hoogteverschillen die voor iedereen toegankelijk is. Verder heeft het gebouw een negatieve energieprestatiecoëfficiënt, wat betekent dat de jaarlijkse energieopbrengst van het gebouw groter zal zijn dan het energiegebruik.

image

De rol van Matemco

Matemco heeft bij dit project, eigenlijk alle ‘moeilijke’ ondersteuningen voor haar rekening genomen. Verdiepingshoge vloerondersteuningen zijn niet door Matemco uitgevoerd, maar eigenlijk alle overige ondersteuningen wel. Dat betekent bijvoorbeeld voor de plint (begane grond t/m de 7e verdieping) dat Matemco hier de (zware) balkondersteuningen heeft verzorgd en de hoge ondersteuningen voor de vloeren. Ook de ondersteuningen aan de randen en de vloerrandbeveiligingen, zijn door Matemco verzorgd. Complexiteit hier was uiteraard de enorm grillige vorm van het gebouw, waardoor constructies soms wel tot 4 lagen naar beneden toe doorgebouwd moesten worden.

De vorm van de woontorens is zo mogelijk nog grilliger. De verdiepingshoge vloerondersteuning hoefde Matemco niet te verzorgen, maar de ondersteuning van de randen van de torens en de vloerrandbeveiliging zijn hier wel weer door Matemco ontworpen en geleverd. Hier moest regelmatig 7 verdiepingen naar beneden gekeken worden, om een tijdelijke constructie te kunnen ontwerpen die een vaste ondergrond heeft. Helemaal bovenin de woontorens, bleek dat een tijdelijke constructie naar beneden toe bouwen, op bepaalde plekken zelfs dusdanig duur en bewerkelijk, dat opdrachtgever hiervoor nog speciale constructies heeft laten ontwerpen. De grillige vorm van het gebouw, maakte het ontwerpen van de ondersteuningen uiteraard uitermate complex.

Vragen over jouw project?

Neem dan contact met ons op

image